top of page
Zoeken

Een beetje meer achtergrond omtrent de citrusgeuren

Meestal geassocieerd met de warmere maanden van het jaar, worden citrusparfums over het algemeen gekarakteriseerd als die met tonen die fris en pittig zijn en fruit bevatten zoals: zoete sinaasappel; sappige clementine; groene, zonnige mandarijn; opbeurende grapefruit; dynamische en frisse citroen en schone, scherpe limoen, evenals citrusachtige grondstoffen zoals gemberachtig citroengras, delicate en heerlijke verbena en licht bloemige en zeer gefacetteerde bergamot.


Ze vertegenwoordigen een unieke olfactorische familie omdat ze bekend staan ​om alle thema's van de geurfamilie.


Ondanks hun dynamische karakter en kracht zijn citrustonen vluchtig.


De familie van citrusgeuren heeft een rijke en kleurrijke geschiedenis die teruggaat tot de gloriedagen van Alexander de Grote die bij zijn terugkeer van een Aziatische expeditie citroenplanten naar Griekenland vervoerde.


Het gebruik ervan verspreidde zich in de 10e eeuw naar Arabische mediterrane culturen die bittere sinaasappel verbouwden. Bergamot verscheen voor het eerst in Calabrië in de 15e eeuw.


De eerste citrustonen die in de parfumerie worden gebruikt dateren uit 1370 met de creatie van de eerste geparfumeerde compositie, het water van de koningin van Hongarije dat rozemarijn, salie, ceder en bergamot bevatte.


De geboorte van de citrusgeur zoals we die nu kennen vond plaats in de 17e eeuw met de ontwikkeling van 's werelds eerste eau de cologne die citroen, bergamot, petit-grain en neroli bevatte.


Waarom zijn citrusgeuren zo populair?


De term citrus is van toepassing op een breed scala aan olfactorische formuleringen.


Het kan verwijzen naar natuurlijke sinaasappel, citroen, grapefruit, limoen, bergamot, mandarijn, mandarijn of zelfs citronella; wat geen citrusvrucht is maar qua geur nog steeds in deze categorie past.


Citrus kan sappig, bitter, zwavelachtig, kruidig, groen, taai en leerachtig of sprankelend fris en schoon zijn.


De citrusparfums gecreëerd door onze meesterparfumeurs zijn pikant, sprankelend en aangenaam, en hun heldere verkwikkende karakter dat voortkomt uit de rijke essentiële oliën die aanwezig zijn in fruit maakt ze ideaal voor uren met daglicht.


Geuren als citroen en sinaasappel staan ​misschien bekend om hun vitamine C-eigenschappen, maar simpelweg door aan het fruit te ruiken zijn ze ook energieboosters.


Ze bieden ook ideale aromatherapie voor angst en onderzoek van de Amerikaanse National Library of Medicine geeft aan dat citroen- en zoete sinaasappelolie naast andere citrusgeuren een positief effect hebben op het fysieke, mentale en spirituele welzijn.


Dit komt doordat de geur van citrus een gunstig effect heeft op de limbische sector van onze hersenen die emoties en geheugenvorming regelt. Het aroma is kalmerend en rustgevend.


Citrusnoten zijn absoluut fris waardoor parfums extreem luchtig en licht zijn.


Ze zijn eerder subtiel dan krachtig en puur, levendig, fris en licht.


6 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page